Nisan Sepeti

Nisan Sepeti

Nisan Sepeti - Sosyal ve Duygusal Gelişimi destekleyen kitap, oyun ve etkinlik önerileri

Okul öncesi dönemdeki çocuklarda geliştirilmesi hedeflenen gelişim alanlarından biri olan Sosyal ve Duygusal Gelişim ile ilgili kitap, oyun ve etkinlik önerilerini derlediğim Nisan Sepeti’nde farklılıklara saygıyı, önyargıyı, duyguları, hoşgörüyü, farklı bakış açılarını ve bu kavramları çocuklara aktarırken kitap ile etkinliklerden nasıl yararlanabileceğimizi konuşacağız!

Sosyal ve duygusal gelişimde çocukların kendi duygularını ve başkalarının duygularını adlandırması, anlamlandırması ve ifade edebilmesi oldukça önemlidir. Nisan Sepeti’nde yer alan kitap, oyun ve etkinlik önerileri ile çocuklarınızın kendisini tanımasına, kendi duygularını fark edip yönetebilmesine, çevresindekilerin duygularına empatik bir tavırla yaklaşmasına ve farklılıklara karşı saygı kavramıyla tanışmasına yardımcı olmaya çalışacağız.

İşte karşınızda Nisan Sepeti.

Keyifli okumalar…


 

Aylık öneri sepetlerinden ilk kitabımız “Kırmızı” ile başlıyorum.

1-Kırmızı
  • Çocuğun kişisel özelliklerinin farkında olması ve kendisini diğer insanlardan ayıran bu özellikler ile barışık olması sosyal ve duygusal gelişimin önemli adımlarından biridir. Tam bu konu üzerine yazılmış, alt metninde birden çok mesajı içinde barındıran ve bir ışık yakıp uzun uzun düşündüren bir kitap Kırmızı.
    Çocuklara kişisel farklılıkların değerini, akran zorbalığını, empatiyi ve dayanışmayı anlatabileceğiniz çok etkileyici bir kitap.
    Doğuştan tatlı pembe yanaklara sahip Oscar, korktuğunda, heyecanlandığında ve topluluk önünde kendini ifade ederken yanaklarının kızarmasına bir türlü engel olamıyor. Bu özelliği sebebiyle, okula başladığında bazı arkadaşlarının alay edici tavrına da maruz kalıyor. Ancak bir gün okulda öğretmen tüm sınıfa güzel bir haber veriyor. Bu haber okulda birçok şeyin değişimi için ilk adım oluyor.
    Sürekli kırmızı yanaklarından dolayı alay edilen Oscar bir tiyatro oyununda Ateş Yanak karakterini keşfediyor ve burada kendinden başka kırmızı yanaklı kişilerin olduğunu görmek ona çok iyi hissettiriyor. Kendi kişisel değer ve farklılıklarını fark edip sevmesi için bir adım oluyor bu.
    Nisan Sepeti’ne özel olarak hazırladığımız aktivite defterinde yer alan “Kendim ile İlgili Her Şey” etkinliği ile çocuğunuzun kendi kişisel özelliklerini keşfederek ifade etmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca yine aktivite kitabında yer alan “1 Dakika Konuş” etkinliği ile de başkalarının duygularını anlaması ve kitapta yaşanan olaylara empatik bir bakış açısıyla yaklaşmasını sağlayabilir ve sosyal duygusal gelişimini desteklemeye yardımcı olabilirsiniz.

    
Önerilen Yaş +4











  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
2-Mavi Şehir Sarı Şehir
  • Çocuğunuz ile farklı görüşleri ve fikirleri, hoşgörüyü, saygıyı ve fanatizmi konuşabileceğiniz etkileyici bir kitap “Mavi Şehir ve Sarı Şehir”. 

    Mavi Şehir ve Sarı Şehir bir nehrin iki yakasında kurulmuş iki ayrı şehir. Mavi Şehir rengârenk şemsiyeleri, Sarı Şehir ise şahane tasarımları ile ünlü. Bu iki şehri birleştiren bir de köprü var. İnsanlar kolayca köprüden geçerek bir araya gelebiliyorlar. İki şehrin çocukları birlikte oynuyor, Sarı Şehir’in sakinleri Mavi Şehir’e şemsiye almaya, Mavi Şehir sakinleri Sarı Şehir’e ayakkabı almaya geliyorlar. 

    Ancak köprünün tadilat zamanı geldiğinde çok iyi anlaşan bu iki şehrin sakinleri arasında bir anlaşmazlık çıkıyor. Sarı Şehir sakinleri köprüyü sarıya, Mavi Şehir sakinleri köprüyü maviye boyamak istiyor. Aralarındaki bu anlaşmazlık gittikçe büyüyor ve şehir fanatikliğine dönüşüyor. 

    Uzun süre bu rekabeti sürdüren şehir sakinleri bu durumdan çok yoruluyor. Bu iki şehir en sonunda eski günlere dönmek için orta yolu buluyor. 

    Mavi Şehir ve Sarı Şehir kitabını okurken çocuğunuzu kitapta yaşanan olaylara yorum yapması konusunda yönlendirebilirsiniz. Örneğin: “Sence köprünün rengi şehirde yaşayan insanlar için neden bu kadar önemli? Sen olsan köprüyü ne renge boyardın?” gibi sorular sorup kendi fikirlerini ifade etmesini ve farklı bakış açılarına saygı duymasını sağlayabilirsiniz. 


    
Önerilen Yaş +4

  • Tadımlık Okuyun!
3-Alpaka
  • Farklı olmak ve farklılıklara saygı üzerine yazılmış hem çok eğlenceli hem de günlük yaşamda çok sık karşılaşabileceğimiz bir konuyu ele alan incelikli bir kitap Alpaka. Kitap Lamalar ve Alpakalar Anaokulu’nun yeni döneme başlangıç telaşı ile başlıyor. 

    Bu yıl sınıfta 16 tane Lama ancak tek 1 tane Alpaka var. Kıvırcık saçlı ve lamalardan daha farklı olan Alpaka sınıfta kendini biraz yalnız hissediyor. Bunu fark eden öğretmeni Lama ile konuştuğunda Alpaka kıvırcık saçlarından memnun olmadığını, diğer tüm lamalar gibi düz saçlara sahip olmak istediğini söylüyor. Öğretmeni de farklı özelliklerimizin ne kadar değerli olduğunu vurgulayarak Alpakalar arasında başarılarıyla adından söz ettiren sanatçıları, sporcuları ve bilim insanlarını Alpaka’ya anlatıyor. 

    Bireysel farklılıklarımızın ve bu farklılıklarla barışık olmanın üzerinden “normal” kavramını iki kez düşündüren ve her farklılığın bir zenginlik olduğunu vurgulayan etkileyici bir kitap. Nisan Sepeti’ne özel olarak hazırladığımız aktivite defterinde bu konuyla ilgili çok güzel 2 etkinlik yer alıyor. Bunlardan biri Farklılıklarımızı Seviyorum etkinliği. Bu etkinlik ile yaşanan bir olaya farklı taraflardan yaklaşmayı deneyerek çocuğunuzun sosyal ve duygusal gelişimini destekleyebilirsiniz. Örneğin: “Sen bir Lama olsan kendini yalnız hisseden Alpaka’ya nasıl davranırdın?” , “Sen bir Lama olsan kendini nasıl hissederdin?” ve “Sen Lamaların ve Alpakaların öğretmeni olsan, Alpaka’nın yalnız hissetmemesi için neler yapardın?” gibi sorularla empatik bir yaklaşım geliştirmesi konusunda çocuğunuzu destekleyebilirsiniz. 


    
Önerilen Yaş +4






  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
4-Mercan’ın Kırmızı Saçları
  • Kitabın ana kahramanı Mercan, zor şekil alan ve hareketli saçlara sahip. Hatta Mercan’ın saçları zaman zaman derslerde kendi kendine şekil değiştiriyor. Mesela, coğrafya dersinde harita şeklini alırken, fen dersinde gezegen şeklini alıyor. Mercan bu özelliği yüzünden okulda sık sık alay konusu oluyor.
    Bir gün hastalanıyor ve okula gidemiyor. Bütün arkadaşları Mercan yokken sınıfın ne kadar renksiz olduğunu fark ediyorlar ve ona bir sürpriz hazırlıyorlar!
    Çocuğunuzla kişisel farklılıkların değerini, bu farklılıklara saygı duymayı ve kendimiz ile barışık olma konularını konuşabileceğiniz etkileyici bir kitap Mercan’ın Kırmızı Saçları.
    Çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek için kendilerini ve duygularını tanımaları konusunda onları yönlendirmek çok önemli. Bu kitabı okuduktan sonra çocuğunuzla birlikte Duygu Balonları Oyununu oynayabilirsiniz. Duygu Balonları Oyunu Nasıl Oynanır?
    Evde bulduğunuz balonlara farklı yüz ifadeleri çizin (mutlu, üzgün, gergin, kızgın, endişeli) ve ortaya bırakın. Bir müzik açın ve balonları havaya atarak dans edin. Müzik durduğunda elinizdeki balonun yüz ifadesine bakarak ifade hakkında konuşun. Örneğin: Elinizde mutlu ifadeli bir balon var ise, mutlu yüz, oyun oynadığı için mutlu hissediyor gibi bir tahminde bulunmaya çalışın. Bu etkinlik ile çocuğunuzun duygularını adlandırması ve ifade etmesine katkı sağlayabilirsiniz.

    +4 Yaş
     
5-İşte Benim Annem
  • Mutlu’nun annesi, herkesinkinden farklı. Rengârenk giyinen, çeşit çeşit saç bantları takan, birazcık dağınık, çocuk ruhlu ve oldukça eğlenceli biri.
    Mutlu’ya göre annesinin zürafalar gibi kocaman bir kalbi var, kızdığında biraz farklı görünüyor ama çocuk ruhunu hiç kaybetmiyor.
    “İşte Benim Annem” ve “İşte Benim Babam” şeklinde 2’li kitaptan oluşan serinin bu kitabı, Mutlu’nun annesi ile iletişimini, ev içindeki sorumlulukların paylaşılmasını, aile olmayı, farklılıkları ve ebeveynliğe dair çeşitli önyargıları yıkan bir bakış açısını konu alıyor.
    İşte Benim Annem kitabını okuduktan sonra çocuğunuz ile aktivite kitabında yer alan “Ailem Hakkında Her Şey” etkinliğini ailecek oynayabilirsiniz. Bu etkinlik ile tüm ailenin rollerini, çocuğunuzun sizin hakkınızda sevdiği, güldüğü veya komik bulduğu şeyleri konuşabilirsiniz.

    
Önerilen Yaş 4-8

  • Tadımlık Okuyun!
6-Karge ve Ceviz Ağacı
  • Bu kitapta yuvalarından kovulan bir karga sürüsü kendilerine yeni bir yuva bulma arayışı içine giriyorlar. Günlerce uçup kendi ağaçlarını dikecekleri yeri bulmaya çalışıyorlar. Bahçe sahiplerinden kimisi su atıyor, kimisi taş, kimisi daha uçarken kovuyor kargaları… En sonunda kargalar kendilerine uygun bahçeyi bulup bir ceviz ağacı dikiyor. Bir ceviz ağacının ne kadar çok canlıya ev sahipliği yapabileceğini şiirsel bir dille anlatan bu kitabın sonunda çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz etkinlikler yer alıyor.
    İyiliğin, paylaşmanın gücü, tüm canlılara saygı ve sevgi üzerine kurgulanmış etkileyici bir kitap Karga ve Ceviz Ağacı.
    Bu kitabı okuduktan sonra çocuğunuz ile balkonunuza veya bahçenize bir kuş evi yapabilirsiniz, kuşlar için balkonunuza ekmek ve su bırakabilirsiniz. Bu etkinliği yaparken bizden başka canlıların da var olduğunu ve tüm canlıları düşünerek hareket etmemizin öneminden bahsedebilirsiniz.











  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
7-Kes-Tasarla Defter Dress-Up Notepad
  • Dress Up Notepad aslında çocukların yaratıcı düşünme becerilerini desteklerken aynı zamanda birçok kavramı aktarırken kullanabileceğimiz açık uçlu bir materyal. İçerisinde birbirinden farklı 20 karakter bulunan ve farklı desen alternatifleri ile karakterleri kişiselleştirmenizi sağlayan bir defter.
    Dress Up Notepad ile neler yapabilirsiniz?
    Farklı karakterler yaratabilir ve bu karakterlere isim vererek hikâye kurguları oluşturabilirsiniz.
    Kendinizi ve yakın çevrenizi karakter ikonları ile birleştirerek benzer/farklı yönlerinizi konuşabilirsiniz.
    Yaşadığınız bir olay, izlediğiniz bir film veya okuduğunuz bir kitabın karakterini oluşturarak kitaptaki olaylar ve karakterin hissettikleri üzerinde konuşabilirsiniz.
    Her karakteri çevrenizdeki birine benzetmeye çalışabilir ve herkesin farklı özelliklerinin ne kadar değerli olduğunu konuşabilirsiniz.!











  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Evet, Nisan Sepeti kitap, oyun ve etkinlik önerilerimiz bu şekilde. Bu süreçte çocuğunuzun yanında sabırla, merakla ve heyecanla ona eşlik etmenizi öneriyorum.
Ebeveynlik yolculuğunuzda keyifli, bol kitaplı ve bol oyunlu günler dilerim.  

Küçük bir not daha: Aylık olarak hazırladığımız öneri sepetlerinde blog yazılarımızın yanı sıra, Youtube kanalımızda öneri sepeti incelemelerinin olduğu videolara da yer veriyoruz.

Abone olarak bizi oradan da takip edebilir, öneri sepetlerimizin diğer detaylarına erişebilirsiniz.

Nisan Sepeti videomuza ulaşmak için tıklayın!
Nisan Sepeti ürünlerini incelemek ve satın almak için tıklayın!


Ö. Çağla Acar
abm Genel Yayın Yönetmeni
Kidmosfer Kurucusu
 

Etiketler: Nisan Sepeti
Nisan 07, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
// Whatsapp logo WhatsApp
Çerez Kullanımı

İnternet sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz ve internet sitemize yapacağınız ziyaretleri kişiselleştirebilmek için çerezlerden faydalanıyoruz. Dilediğiniz halde çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz. Detayli bilgi için lütfen tıklayınız.