Ocak Sepeti

Ocak Sepeti

Ocak Sepeti 

Ocak Sepeti’nin teması: Yaratıcılık!

“Yaratıcılık nedir?” derseniz, en kısa anlatımıyla farklı düşünebilme becerisi diyebiliriz. Bu ay sepetimizde yaratıcı düşünme becerisini destekleyecek kitap, oyun ve etkinlik önerileri yer alıyor.

Yaratıcılık kavramını bir örnek ile açıklamaya çalışayım: Yetişkinlere “Bana hem sarı, hem yuvarlak hem de gökyüzünde olan bir şey söyler misin?” diye sorduğumuzda, çoğu yetişkin “Güneş” der. Aynı soruyu çocuklara yönelttiğimizde ise uçan sarı balon, tombul sarı bir kuş, roket gibi farklı cevaplar verebilirler. Buradaki mesele şudur: Yetişkinler doğru cevap verme kaygısıyla daha somut düşünürler. Çocuklar ise, doğru cevap verme kaygıları olmadığı için, daha özgür ve esnek düşünürler. Böylece daha özgün ve yaratıcı cevaplar/fikirler ortaya çıkar. 


Yaratıcılık potansiyelinin doğuştan her çocukta var olduğu kabul edilmektedir. Önemli olan ise bu potansiyeli açığa çıkarabilmek ve desteklemektir. Yaratıcılığın dört temel boyutu vardır. Bunlar, akıcılık, esneklik, özgünlük ve zenginleştirmedir. Bu dört boyut birbirine bağlı olarak gelişir ve zenginleşir.
* Akıcılık; hızlı ve akıcı bir şekilde belleğimizde yer alan bilgilerin kullanılmasıdır. * Esneklik; belleğimizde kullanılan bilgilerin ve üretilen fikirlerin kalıplar ile şablonlara bağlı kalınmadan esnek şekilde üretilmesidir. * Özgünlük; standart çözüm yolları dışında, alışılmadık ve eşsiz yollar geliştirebilme yeteneğidir. * Zenginlik; üretilen özgün fikirlere detaylar katmak ve ayrıntılandırmakdır.
Bu dört temel unsur çerçevesinde kitap ve oyunlarla çocukların yaratıcı düşünme potansiyellerini geliştirebiliriz. Peki, çocukların yaratıcılık potansiyellerini geliştirmek için evde neler yapabiliriz? Hangi kitapları okuyabilir, hangi oyunları oynayabilir, hangi etkinlikleri yapabiliriz? Haydi gelin, çocukların yaratıcılık potansiyellerini geliştiren kitap, oyun ve etkinlik önerilerini beraber inceleyelim!
 

Ocak Sepeti'nde Bu Ay Neler Var?

1-Bidigago Bir Dünya Çocuk
  • Yaratıcılık deyince yayınevimizin ilk aklıma gelen yazarlarından biri sevgili Eda Albayrak ve onun çok sevdiğim kitaplarından biri olan Bidigago Bir Dünya Çocuk ile Ocak Sepeti önerilerime başlıyorum. Bidigago Bir Dünya Çocuk kitabının başında sevgili Eda Albayrak’ın bize şöyle bir notu var: “Bu kitapta sizlere oyunu, oyunla anlamayı, oyunla görmeyi öneriyorum. Kendi yaratıcılığınızı da keşfetmenizi sağlayacak egzersizleri yaparken çizgilerin ve kelimelerin arasında sabırla, merakla ve heyecanla çocuğunuzla birlikte ilerleyin. Beraber yeni sorular üretin ve onlara yanıt arayın. Daha farklı düşünmeye başladığınızı kendiniz de göreceksiniz.“
    Bidigago Bir Dünya Çocuk, içerisinde yer alan birbirinden eğlenceli oyunlar ile çocukların yaratıcılıklarını keşfedebilmelerini, farklı düşünebilme yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlıyor. Her okuduğunuzda içerisindeki sorulara farklı yanıtlar verebileceğiniz, aynı zamanda çok eğlenebileceğiniz eşsiz bir yaratıcılık kitabı. Bir kez okuduğunuzda bulduğunuz cevaplar bir sonraki okuyuşunuzda bulduğunuz cevaplardan farklı olacak. Yaratıcılığın dört temel unsurunu içinde barındıran bu kitap ile çocuğunuzun yaratıcılık potansiyelini destekleyeceksiniz.

    
Ocak Sepeti’nde tarafınıza ücretsiz olarak gönderilecek etkinlik çıktılarında yer alan kelime kutucuğundan bir kelime seçeceksiniz ve çocuğunuz bu kelimelerden farklı cevaplar üretecek. Böylece hem çocuğunuzun yaratıcı düşünme becerisini destekleyecek hem de çok eğleneceksiniz.

    
Önerilen Yaş 4-8

  • Tadımlık Okuyun!
2-Hatalar Kitabı
  • “Ufak bir leke
    
küçük bir hata olabilirdi… ya da büyük bir fikrin başlangıcı. “
    Hatalar Kitabı herkesin hata yapabileceğini, önemli olanın bu hataları kabul edip nasıl dönüştüreceğimizi anlatan yaratıcı fikirlerle dolu özgün bir kitap.
    

Her sayfada yapılan bir hata bir sonraki sayfada dönüşerek devam ediyor. Dönüşen bu fikirler kitabın sonunda çok yaratıcı bir şekilde harika bir resim olarak karşımıza çıkıyor.
    Hatalar Kitabı, çocukların farklı düşünmelerine katkı sağlayan, bambaşka pencereler açan ve her okunduğunda farklı fikirler edindiren, ayrıca yaratıcılığın dört temel unsurunu içerisinde barındıran hem çocuklar hem yetişkinler için eşsiz bir yaratıcılık kitabı.


    
Önerilen Yaş 4-8

  • Tadımlık Okuyun!
3-Canavar! Canavar?
  • Bir sürü hayvan arkadaşın huzur içinde yaşadığı ormanda fare bir gün farklı bir şey görür. Farenin gördüğü garip hayvanın haberi kulaktan kulağa önce kirpiye, ardından sırasıyla geyiğe, maymuna, file ve aslana ulaşır. Ancak yanlış anlamalar, yaratıcı ve sınırsız hayal gücü ile bu garip hayvan bir canavara dönüşür. Ormandaki huzur yerini büyük bir paniğe bırakır. İyi de bu gelen gerçekten bir canavar mı? Kitabın birinci bölümünde okurdan yaratıcılığını kullanarak, kitap çizimlerine bakarak ve okuyarak bir hikâye kurgulaması ve anlatması istenir. Ardından kitabın ikinci bölümünde gerçek hikâye bizlere anlatılır. Hem sessiz hem sesli bir kitap olan Canavar! Canavar? kulaktan kulağa yayılan hikâyelerin sonunda nasıl gerçeklikten uzaklaştığı konusunu eğlenceli bir dille ele alıyor. Siyah beyaz resimlenmiş bu kitap içerisindeki tüm kavramlar, çocukların yaratıcılığına ve hayal gücüne alan bırakıyor. Örneğin orman deyince direkt yeşil bir orman yerine, pembe, mor veya rengârenk bir orman hayal etmemizi sağlıyor. 

Yaratıcılığın dört temel unsurunu içeren bu kitapta hem çocuğunuzun yaratıcı okuma pratikleri yaparak hayal gücünü destekleyecek hem de çok eğleneceksiniz. 
Ocak Sepeti’nde tarafınıza ücretsiz olarak gönderilecek etkinlik kâğıtlarında yer alan hayvanlara yaratıcı isimler bulacak, onların nasıl beslendiğini hayal edecek ve hayal gücünüzle yepyeni hayvanlar tasarlayacaksınız. 


    
Önerilen Yaş 4-8

  • Tadımlık Okuyun!
4-Canavar Karnaval
  • Çocukların yaratıcılığını geliştirirken aynı zamanda hafıza jimnastiği yapabilecekleri çok eğlenceli bir kutu oyunu Canavar Karnaval!

    


Kocaman neşeli yüzleri olan 12 canavar karnaval karakterinden hiçbiri ismini hatırlamıyor. Bu oyunda yaratıcılığınızı kullanarak onlara yeni isimler vermeniz ve oyun süresince bu isimleri hatırlamanız gerekiyor.

    



Görsellerdeki farklı canavarlara isim verirken yaratıcılığınızın sınırlarını zorlayarak oyununuzu renkli bir karnavala çevirebilirsiniz. Örneğin turuncu renkli görsele “Portakal” ,“Dolunay” , “Portunay” gibi yaratıcı bir isim koyabilirsiniz. İsim türetirken yaratıcılığın dört boyutu olan akıcı, esnek, özgün ve zengin düşünme pratikleri yapabilirsiniz. Ardından tüm oyun boyunca bulduğunuz yaratıcı isimleri hatırlamaya çalışarak çocuğunuzun hafıza jimnastiği yapmasına katkı sağlayabilirsiniz.

    



Ailecek oynayabileceğiniz çok eğlenceli bir kutu oyunu olan Canavar Karnaval, Ocak Sepeti önerilerimizin arasında! Canavar Karnaval Kutu Oyunu’nun detaylı videosunu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz!


    
Önerilen Yaş 4-8

  • İçerik Videosunu İzleyin!
5-Çiz ve Tamamla
  • Hey, o bir daire mi? Yoksa gezegen mi?
Acaba bir üçgen mi? Ya da füze mi?
O şekil sen ne istersen o olacak!

    
 Çiz ve Tamamla kitabıyla yaratıcılığa sanat katıyoruz! Boya kalemleri yanınızdaysa hayal gücümüzde uzun bir yolculuğa çıkıyoruz! Çiz ve Tamamla tamamen yaratıcılığınızı kullanarak kitaptaki şekilleri istediğiniz şeylere dönüştürebileceğiniz çok eğlenceli bir etkinlik kitabı!

    
Kitapta geometrik şekilleri kullanarak yaratıcılığınızı test edeceğiniz ve geliştireceğiniz birbirinden eğlenceli oyun ve fikirler yer alıyor. 
Bazen bir bazen üçgen bir pizza dilimi tasarlayacak bazen de bir evin dikdörtgen pencerelerinden kimlerin baktığını hayal edip çizeceksiniz! 
Bu kitabın da sepetteki diğer kitaplar gibi tek bir doğrusu veya cevabı yok; tamamen okurun hayal gücü ve yaratıcılığı ile şekilleniyor. Çocukların yaratıcı düşünme becerisini destekliyor, yaratıcılığın dört boyutunu geliştiriyor ve farklı geometrik şekilleri gündelik yaşama entegre ederek öğretiyor.



    
Önerilen Yaş 4-8

  • Tadımlık Okuyun!
6-Mutfaktaki Dans
  • İnteraktif kitaplarımızın arasında en sevdiklerimden biri olan Mutfaktaki Dans ile hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı kullanarak mutfağa gireceksiniz çünkü yazarın akşama misafirleri var ve sizden yardım bekliyor.

    
Hayal gücünüzü ve yaratıcılığınızı kullanarak kitapta salata yapmak için sebzeleri yıkayacak, aralarındaki tırtılları ayıklayacaksınız, düdüklü tencerede fasulye pişirecek ve ellerinizle hamur açıp tavada pişireceksiniz! Tüm bunları yaparken meyveleri, sebzeleri ve mutfak gereçlerini konuşabileceğiniz çok eğlenceli bir kitap Mutfaktaki Dans!

    Mutfaktaki Dans kitabında yoruma açık çizimlere yer veriliyor. Burada yazar okurun yaratıcılığını ve hayal gücünü geliştirmek için özellikle çizimleri detaylandırmadan, daha genel renk ve çizgiler kullanıyor. Örneğin, kırmızı yuvarlak bir şeyi domates veya nar olarak yorumlamak tamamen sizin yaratıcı okuma becerinize ve hayal gücünüze dayalı. Alternatif üretmek ve kurgulamak yine sizin elinizde. Hayali bir yemek yaptığınız bu kitapta hem çok eğlenecek hem de yaratıcı düşünme becerisinin dört temel boyutunu bulacaksınız!


    
Önerilen Yaş 4-8

  • Tadımlık Okuyun!

Etkinlik Önerisi

Her sepetimizde evde çocuklarınızla uygulayabileceğiniz etkinlik önerilerine yer vermeye özen gösteriyoruz. Bu sepette konumuz yaratıcılık olunca az malzemeli, çok düşünmeli bir etkinlik önerisini sizler için hazırladık. Üstelik sadece 2 tane malzemeye ihtiyacımız var: Oyun hamuru ve kürdan!



Bu etkinlik ile en yüksek kuleyi, en uzun köprüyü, geometrik şekilleri tasarlayabilirsiniz! Eğer isterseniz bir süre tutup en kısa sürede en yaratıcı nesneyi yapacak kişiyi belirleyebilirsiniz. Az materyal ile bir ürünü tasarlamak çocukların yaratıcılığını geliştirmek için harika bir pratik olabilir! Bu etkinlikle yaratıcılığın dört unsuru olan esnek, akıcı, özgün ve zengin boyutlarını kullanarak, çocuğunuzun yaratıcı düşünme becerilerini geliştireceksiniz!

Evet, Ocak Sepeti kitap, oyun ve etkinlik önerilerimiz bu şekilde. Bu süreçte çocuğunuzun yanında sabırla, merakla ve heyecanla ona eşlik etmenizi öneriyorum çünkü çocuklar bu heyecandan ve bu meraktan besleniyor, böylelikle kendilerini çok daha rahat ifade edebiliyorlar.



Ocak sepetimizi 4-8 Yaş aralığındaki tüm çocuklara öneriyoruz.
Ebeveynlik yolculuğunuzda keyifli, bol kitaplı ve bol oyunlu günler dilerim.  


Küçük bir not daha:  Aylık olarak hazırladığımız öneri sepetlerinde blog yazılarımızın yanı sıra, Youtube kanalımızda öneri sepeti incelemelerinin yer aldığı videolara yer veriyoruz.

Abone olarak bizi oradan da takip edebilir, öneri sepetlerimizin diğer detaylarına erişebilirsiniz.



Ocak Sepeti videomuza ulaşmak için tıklayın!
Ocak Sepeti ürünlerini incelemek ve satın almak için tıklayın!


Ö. Çağla Acar

 

Etiketler: aylık sepetler, ocak sepeti, yaratıcılık
Ocak 05, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
// Whatsapp logo WhatsApp
Çerez Kullanımı

İnternet sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz ve internet sitemize yapacağınız ziyaretleri kişiselleştirebilmek için çerezlerden faydalanıyoruz. Dilediğiniz halde çerez ayarlarınızı değiştirebilirsiniz. Detayli bilgi için lütfen tıklayınız.